Пораст на цените на индустриските производи во октомври

6

Според податоците на Државниот завод за статистика, во октомври 2020 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се на исто месечно ниво и повисоки за 1,2% на годишно ниво.

Во октомври 2020, во споредба со септември 2020, продажните цени на производителите на индустриски производи се пониски во групите Енергија за 0,6%, Капитални производи за 0,1% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,1%

Во октомври 2020, во споредба со октомври 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Енергија за 6%, Трајни производи за широка потрошувачка за 3,7% и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,8%.

Фото: Freepik