Претседателот на Лукоил поднесе оставка

161

Претседателот на Лукоил, Вагит Алекперов, ја информирал нафтената компанија за неговата одлука да поднесе оставка како член на одборот на директори и да поднесе предвремена оставка од функцијата претседател на нафтената компанија, се вели во соопштението на Лукоил.

Релевантни известувања денеска се испратени до претседателот на Управниот одбор на компанијата.

Како што информира прес-службата на Лукоил, Алекперов не е контролен акционер на компанијата. До крајот на март тој поседуваше и располагаше со гласовите во однос на 3,12% од акциите на Лукоил, а беше и корисник (преку семејни трустови или заеднички фондови) на уште 5,43% од акциите.