Природен феномен сериозно ќе ги наруши синџирите на снабдување, а целиот свет ќе го почувствува тоа

57

Панама моментално е во средината на сезоната на дождови, а една од најврнежливите земји во светот ја има една од најсушните сезони во историјата.
Во Панамскиот канал, каде слатката вода служи како крвоток за транспорт на стоки, недостатокот на обилни врнежи доведува до намалување на нивото на водата и врши притисок врз критичната меѓународна бродска артерија.

Властите воведоа ограничувања на тежината на пловните објекти и дневни ограничувања на сообраќајот. Само оваа недела, Управата на Панамскиот канал ги продолжи тие ограничувања за најмалку уште 10 месеци.

Додека директното влијание врз американските производители, трговци и потрошувачи моментално се чини дека е минимално, потенцијалот за пошироко нарушување расте, пишува CNN.

Тоа е уште еден пример за водотеците погодени од временските услови кои го забавуваат протокот на критичниот товар – како што се пониските нивоа на реката Рајна и силниот Мисисипи или силните ветрови и песочните бури кои беа одговорни за приземјувањето на мегабродот Ever Given во Суецкиот канал пред две години.

Без разлика дали е поттикнат од климата, временските услови, геополитиката или некоја друга непредвидена околност, секој метеж на поморските коридори може да предизвика проблеми за глобалните мрежи на синџирот на снабдување.

– Околу 80 отсто од нашата стоковна трговија се движи со бродови. Значи, всушност треба да бидеме загрижени кога гледаме вакви блокади. И, да, тоа има глобални последици… Кога имате блокирање во еден дел од синџирот на снабдување, тоа автоматски влијае на остатокот од синџирот на снабдување – изјави Џенел Грифит, северноамериканска логистичка менаџерка за Marsh Insurance Brokerage.

Панамскиот канал се потпира на вода од соседните слатководни езера. Системот за заклучување потоа користи огромни количества вода – најмалку 50 милиони галони – за да го помине  пловилото низ каналот.

Обично во овој период од годината нивото на езерото расте. Сепак, врнежите во Панама оваа пролет и лето беа најниски од почетокот на векот, рече Џон Дејвис, главен метеоролог во Everstream Analytics.

– Ова не значи дека нивото на слатководните езера ќе се намали, но овде не гледаме некое значително подобрување. И со тоа што Ел Нињо почнува да се интензивира и секој климатски модел покажува дека Ел Нињо ќе продолжи да се интензивира до крајот на оваа година и до почетокот на 2024 година, тоа е долгорочна грижа, рече тој.

– Никогаш не го знаеме степенот на нарушувањето и никогаш не знаеме колкава поддршка ќе имаме во синџирот на снабдување; секако се чини дека одиме во насока на зголемување на проблемите – рече тој.

Панама не е исклучок. Слични временски услови може да ги нарушат другите водни патишта низ светот и да доведат до прекини во синџирите на снабдување.

На пример, сушата, заедно со рекордната топлина забележана долж Мисисипи од Минеаполис до Њу Орлеанс, се очекува да резултира со пад на нивото на реките во првиот дел од следниот месец.

Фото: facebook