Продолжува да расте цената на “црното злато“

17

Цените на нафтата повторно растат, делумно поради ниските температури во САД поради што се затворени рафинериите во Тексас.

Во Њујорк цената на сировата нафта е повисока за 36 центи или 0,63% на 59,83 долари за барел.

Во Лондон цената на брент нафтата од Северното море е пониска за 20 центи или 20% и изнесува 63,10 долари по барел, но и понатаму е близу до највисокиот износ во последните 13 месеци.

Аналитичарите проценуваат дека во САД ќе биде прекинато производството меѓу 500.000 и 1,2 милиони барели сирова нафта поради ниските температури.

Загриженоста поради испораката на нафта од Блискиот исток, исто така, е во пораст откако коалицијата предводена од Саудиска Арабија соопшти дека уништила дрон полн со експлозив, којшто бил на пат кон најголемиот светски производител на нафта.

Фото: Pexels