Продолжува комисиската расправа за Предлог – буџетот за следната година

3

Во собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска продолжува расправата по Предлог-буџетот за 2021 година. Седницата е најавена во 11 часот.

Собраниската расправа по предложениот буџет за следната година почна минатата недела. Министерот за финансии Фатмир Бесими пред пратениците образложи дека Предлог-буџетот има три основни цели: зајакнување на системот на здравствена заштита, поддршка за економска стабилизација, како и непречено финансирање на основните функции на државата и поддршка за реформите во правосудството и евроатланските интеграции.

“Здравје“ е клучен збор за Предлог-буџетот за 2021 година, рече Бесими, додавајќи дека најважно и најприоритетно е  здравјето на граѓаните, здравата економија и здравите финансии.

Согласно Деловникот за работа на Собранието, расправата за Предлог-буџетот трае 10 дена.

Фото: Freepik