Пропадна втората најголема италијанска авиокомпанија

46

Втората по големина авиокомпанија во Италија, веднаш зад Alitalia, Air Italy, престанува со работа.

Одлуката ја донеле акционерите во компанијата, односно Alisarda што поседува 51% од акциите и Qatar Airways со удел од 49%.

Летовите на оваа италијанската авиокомпанија, што претходно беше позната под името Meridiana, до 25-ти февруари ќе ги водат други превозници, а летовите по тој датум ќе бидат рефундирани.

Air Italy е најнова во низата европски авиокомпании што пропаѓаат поради силната конкуренција на пазарот. Во 2018-та година пропадна Primera Air, а на почетокот на февруари лани Germania поднесе барање за банкрот, додека во исто време е затворена и Flybmi.

Фото: Twitter