Првата сериозна рецесија во Азија после 60 години

10

Азиската банка за развој (АРБ) соопшти дека пандемијата на коронавирус ја предизвикала првата рецесија во регионот после 60 години. Регионот вклучува 45 земји и нeговата економија се развива успешно дури и за време на економската криза од 2008 година. Оваа година, сепак, според предвидувањата на банката, ќе се забележи пад од 0,7%.

Дури и во три последователни квартали таа беше во опаѓање. Најголемите економии во азискиот регион се соочуваат со големи предизвици.

Индиската економија годинава може да падне за 9%, а кинеската да порасне за скромни 1,8%. Се очекува југоисточна Азија да забележи пад од 3,8%, предводена од земји зависни од туризам. Сепак, по ова забавување, АРБ ​​предвидува остар раст во следната година, од 6,8%. Тој раст ќе го водат Кина и Индија, чии економии може да забележат раст од 7,7, односно 8%.

Фото:Pixabay