Путин: Грешките на Западот доведоа до глобална инфлација и сиромаштија

23

Долгогодишните грешки на западните земји во економската политика и санкциите доведоа до глобална инфлација, зголемена сиромаштија и недостиг на храна, изјави денеска рускиот претседател Владимир Путин во обраќањето пред учесниците, организаторите и гостите на 25. Меѓународен економски форум во Санкт Петербург.

Путин истакна и дека следните години ќе бидат период на зајакнување на економскиот суверенитет на Русија и дека економијата на земјата ќе го задржи фокусот на меѓународната соработка.

Јубилејната средба се одржува во предизвикувачки период за целата меѓународна заедница. Долгогодишните економски грешки на Западот и нелегитимните санкции доведоа до бран на глобална инфлација, уништија заеднички логистички и производствени синџири, нагло ја зголемија сиромаштијата и предизвикаа недостиг на храна. Меѓутоа, како што се случува, заедно со предизвиците, се отвораат и перспективи, поради што слоганот на форумот Нови можности во Новиот свет изгледа толку релевантен“, рече Путин, пренесува ТАС С.

Рускиот лидер изрази уверување дека „за Русија, 2020 година ќе стане период на воспоставен економски суверенитет, што сугерира зголемен развој на сопствената инфраструктура и технолошка база, квалитативно зголемување на нивото на обука на експерти, како и формирање независен и ефикасен финансиски систем“.

Тој додаде дека дополнително „руската економија сè повеќе ќе се потпира на приватна иницијатива и очигледно ќе го задржи фокусот на отвореноста и широката меѓународна соработка“.