Путин прогласува 10 неработни денови во мај заради борба против пандемијата

3

Рускиот претседател, Владимир Путин во мај ќе прогласи 10 неработни денови со цел справување со пандемијата, којашто по официјалните податоци полека се смирува.

“Ако мислите дека тоа е потребно, денес ќе потпишам указ за тие неработни денови“, рекол Путин.

Неработните денови би биле од први до 10-ти мај.

Според директорката на руската агенција за здравје, Ана Попов, пандемијата во Русија попушта, но во последните денови со позабавено темпо.

“Практично стагнираме и во одреден број на региони постои тенденција што укажува дека ситуацијата би можела да се искомплицира“, додала таа. Според нејзиното мислење, 10-те неработни денови ќе го намалат движењето на граѓаните, а со тоа и ширењето на вируси.

Фото: Pexels