Рударењето биткоин за три години ќе троши енергија како Италија или Чешка

62

Потрошувачката на енергија и емисиите на јаглерод поврзани со рударењето на биткоин драматично се забрзуваат, особено во Кина, според новата студија објавена во Nature Communications.

Без построги регулативи и промени во политиката, овие ефекти можат да ги поткопаат глобалните напори да се донесе планетата во состојба на одржливост, тврдат авторите. Рударењето биткоин бара постојана потрошувачка и / или проширување на моќта за обработка на компјутер, што е поврзано со зголемување на потрошувачката на енергија, пишува Bug.hr.

Кинеските истражувачи Дабо Гуан, Шујанг Ванг и нивните колеги следат  проценуваат дека потрошувачката на енергија од овој процес ќе достигне врв во 2024 година, кога ќе изнесува околу 297 терават-часови и ќе генерира емисии од 130 милиони тони јаглерод. Овие количини ги надминуваат вкупните годишни емисии на стакленички гасови во европските земји како што се Италија или Чешка. Авторите сугерираат дека е неопходна политичка интервенција за да се намали влијанието на рударењето на биткоин врз потрошувачката на енергија и емисиите.

Фото: Pixabay