Русија е меѓу првите 10 земји во водење глобална револуција во дигиталното банкарство

9

Новата студија на Deloitte покажа дека руските банки се меѓу светските лидери во однос на дигитализацијата на нивните услуги, надминувајќи го глобалниот просек во пет од шесте клучни индикатори.

Таканаречената глобална студија за одредување на достасување на дигиталното банкарство обезбеди сеопфатна проценка на “мистериозниот купувач“ во 318 банки во 39 земји.

Според извештајот, Русија е меѓу првите десет земји во водство во светското дигитално банкарство, заедно со Јапонија, Сингапур, Норвешка, Шпанија, Белгија, Турција, Полска, Саудиска Арабија и Катар.

Истражувањето покажа дека во однос на достапноста на информациите до клиентот, просечната вредност на индексот во светот е 45%, додека во Русија е 51%.

Кога станува збор за отворање сметка и дневна интеракција со клиент, Русија надминува седум процентни поени. Кога станува збор за употреба на банкарски услуги и затворање на сметки од страна на клиентот, руските банки се исто така пред своите глобални колеги. Единствениот аспект на услугата за клиенти што сè уште заостанува со руските банки се таканаречените “први чекори на клиентот“, се вели во извештајот.

“Руските банки ги подобрија своите перформанси во постапките за отворање сметки, прилагодување нови клиенти, управување со плаќања, вршење трансфери, користење банкарски картички, како и во областа на вкрстена продажба“, рече Екатерина Трофимова, Партнер за управување со ризици на Deloitte и раководител на проценка.

Фото: Pixabay