САД со 110 милијарди долари ќе го поддржат технолошкиот сектор во трка со Кина

20

Американските инвестиции во истражување и развој е на најниско ниво за 45 години, со што се дава поддршка на закон којшто предвидува 110 милијарди долари за технолошкиот сектор заради успешна трка со Кина.

Предложениот закон за бескрајни подрачја на истражувања (Endless Frontier Act) е потенцијал за голема расправа околу американската конкурентност.

Законот би требало да ја зајакне позицијата на САД во трката со Кина во технолошкиот сектор преку инвестиции во истражување и развој и поддршка на производителите.

Претседателот на САД, Џо Бајден предложи опсежен план за инвестирање во инфраструктура што би можела да обезбеди средства за чипови, но мора да биде усогласен со Конгресот, пренесува Ројтерс.

Фото: Pexels