СБ: На најсиромашните држави им е потребно светло во тунелот

5

Глобалната економија преживува мало закрепнување бидејќи напредните економии се во можност да обезбедат поддршка, додека најсиромашните земји се соочуваат со сè поголема рецесија, нагласи претседателот на Светска банка, Дејвид Малпас.

“Тоа значи дека напредните економии биле во можност да обезбедат поддршка, особено за нивните финансиски пазари и за луѓето кои имаат работа што може да се заврши со работа од дома“, рече Малпас.

Но, за земјите во развој, особено за најсиромашните земји во развој, луѓето се соочуваат со рецесија, “поради загуби на работното место, губење на приходите и загуба на дознаки од работници кои работат надвор земјата“.

Шефот на Светска банка ја истакна важноста на програмата за олеснување на долговите на Г20, велејќи дека е постигнат напредок и во однос на фискалните придобивки и придобивките од транспарентност.

Во април, Г20 ја одобри иницијативата за ослободување на долгови (ДССИ) за да им помогне на најсиромашните земји да управуваат со влијанието на пандемијата, дозволувајќи им да ги суспендираат официјалните билатерални исплати на долгови до крајот на 2020 година.

Претходно, на виртуелен состанок, министрите за финансии на Г20 и гувернерите на централните банки се согласија да го продолжат ДССИ за уште шест месеци и да се разгледа до април дали економската и финансиската состојба бара дополнително продолжување.

Малпас го поздрави најновиот напредок и ја истакна дискусијата за намалување на долгот меѓу економиите на Г20, истакнувајќи дека ДССИ само ги одложува плаќањата во иднина, но не ги намалува.

“Дискусијата за намалување на долгот е многу важна затоа што на најсиромашните земји им треба светло на крајот од тунелот”, рече шефот на Светска банка.

Малпас, исто така, додаде дека ќе понуди дополнителни 25 милијарди долари пакет за итни средства за поддршка на најзадолжените земји, најсиромашни земји основани од Меѓународната асоцијација за развој на Светска банка.

Фото: Pixabay