Сè повеќе луѓе купуваат имоти со крипто

37

Податоците од шпанскиот пазар на недвижности покажуваат дека интересот за овој сектор е зголемен за 400% од ноември. Ова веројатно се должи на фактот што стана безбедно засолниште за инвеститорите во услови на макроекономска нестабилност, инфлација и раст на цените, кои беа катализирани од тековната руска инвазија на Украина.

Со оглед на краткорочното влијание на инфлацијата и војната во Украина врз другите сегменти на светската економија, како што е берзата, недвижностите стануваат атрактивно место за инвестирање, бидејќи во моментов претставуваат многу добро засолниште во позадина на неизвесноста, според податоци собрани од Inviertis, кои им овозможуваат на клиентите да инвестираат во имот за изнајмување, пренесе Europa Press.

Некои инвеститори дури префрлија средства од други, потенцијално поризични инвестиции, како акции и криптовалути, за да бараат сигурност на пазарот на недвижности.

Ребека Перез, извршен директор и основач на Inviertis, објасни: „Инвеститорите повлекуваат се што имаа на берзата и инвестираат во недвижен имот за да ги зачуваат своите средства, ситуација која се интензивира по руската воена инвазија на Украина“.

Недвижностите обично привлекуваат скромни инвеститори кои обично не тргуваат на крипто-пазарот.

Меѓутоа, како што нивните пари се намалуваат во банките, некои инвеститори се свртуваат кон криптовалутите во инвестициите во недвижности, тренд што се интензивираше во последните два месеци.

Како што истакнува Перез, главната предност на користењето криптовалути за купување недвижен имот е тоа што „ризичната инвестиција ја претворате во конзервативна и ако сте имале среќа да влезете во светот на крипто во 2012 година, на пример, можете да купите дом за 200 евра“.

Сепак, таа рече дека има административни проблеми: „Недостатоците се пред се од административна природа, како на пример како да се одреди цената на Биткоинот, како да се направи трансакцијата, како правилно да се извести нотарот или како да се легализира трансакцијата пред државната каса“.

Висенс Хернандез Рече, советник на Inviertis и главен извршен директор на бизнисот за управување со хипотеки и формализирање во Tecnotramit, призна дека употребата на криптовалути во индустријата за недвижнини е „сè уште во многу рана фаза“.

„Едно е да ги користите како шпекулативна инвестиција, како онаа што купува долари или злато, а сосема друго е да го правите тоа како валута за недвижен имот. Секако, со зголемената употреба и адаптација на него од страна на посредници, финансиски институции, нотари и регистратори на имот, меѓу другото, ќе можеме да видиме и поширока употреба на криптовалутите“.