Сè повеќе вработени работат на одмор: 3 совети како да се исклучите од работа

83

Зимата донесе бранови на отпуштања кои ги оставија компаниите во различни индустрии без персонал. За цело време рекордната инфлација натежна на паричниците на потрошувачите.

Со помалку вработени, оние кои останаа во компаниите се соочија со поголем обем на работа. Резултатот е дека 68 отсто од Американците работат на одмор, според истражувањето во мај на онлајн платформата за учење Elvtr. Студијата опфатила 1.800 американски работници и 500 од Канада.

И тоа ако воопшто одат на одмор. Со помала потрошувачка моќ, потрошувачите ги зголемија своите буџети за да си дозволат патување.

Според извештајот на фирмата за истражување на пазарот Harris Poll и софтверската платформа за човечки ресурси Ceridian, 67 отсто од американските работници кои планирале да земат летен одмор оваа година велат дека тоа можеби веќе не е можно. Повеќе од една третина велат дека тоа е затоа што патувањето станало прескапо поради инфлацијата, додека други 32 отсто го припишуваат на фактот дека имаат премногу работа или нема кој да се справи со нивните работни обврски додека се отсутни.

Истражувањето на Elvtr покажа дека работниците го жртвуваат времето за одмор низ индустриите, од софтвер и ИТ до здравство, финансии и многу повеќе.

Исто така, не е прв пат обемот на работа да се меша со користењето на одмор. Минатата година, истражувањето на Корн Фери покажа дека 63 отсто од професионалците рекле дека ќе го скратат времето за одмор за да се приспособат на потешки списоци со задачи. И до крајот на првата година од пандемијата Ковид-19, повеќето Американци го намалија своето слободно време.

Долгите часови на работа си го направија своето. Друго истражување спроведено од Ceridian покажа дека 87 отсто од работниците ширум светот доживеале одредено ниво на исцрпеност во изминатата година.

„Работодавците треба да создадат простор за луѓето да се одјават и да се извлечат за да можат да се одморат, да се опорават и да ги наполнат батериите“. Неможноста целосно да се исклучи доведува до многу високи нивоа на исцрпеност“, објасни Мишел Бонам, потпретседател на организациска ефективност во Ceridian.

Таа, исто така, вели дека вработените треба да запомнат дека земањето слободно време често може да ве направи попродуктивни отколку да продолжите да работите.

Како да се исклучат вработените?
Еве ги трите стратегии на Мишел Бонам пред одмор што вработените можат да ги користат за вистински да се исклучат од нивниот работен живот:

Имајте контакт за итни случаи: пред да одите на одмор, дајте му телефонски број на вашиот менаџер или друг контакт за итни случаи. Не е само за нив, туку за вас, истакна Бонам. Не мора постојано да ги проверувате пораките на е-пошта.

Назначете носител на одлуки: назначете некој кому му верувате да го преземе одлучувањето во ваше отсуство за да не се прекинат проектите додека сте отсутни.

Прифатете дека работите ќе се случат: За вистински да го исклучите вашиот професионален свет, Бонам рече дека треба да сфатите дека проектите ќе продолжат да се движат напред, светот ќе продолжи да се движи и на крајот, можеби ќе пропуштите нешто во канцеларијата. Таа додава дека треба да се обидете да ги завршите вашите важни задачи пред да заминете, да ги известите колегите за статусот на вашите проекти и „потоа да го затворите лаптопот и да уживате“.