
Швајцарскиот производител на чоколадо и какао „Бари Калебо“ очекува значително пониски цени на какаото до крајот на годината, покажа бизнис извештај.
Заедно со чоколадото, „Бари Калебо“ произведува и препарати од какао за угостителската индустрија и за производителите на пралини и чоколади.
Цените на какаото во фискалната 2024/2025 година беа во просек за 27,1 процент повеќе отколку во 2023/2024 година, со послаба жетва во Западна Африка од февруари, што беше само делумно компензирано од позитивните трендови во други земји, особено во Еквадор.
Од септември 2023 година до крајот на август оваа година, цената на какаото се зголеми за 82 проценти на пазарите, покажува презентацијата.
Побарувачката за какао значително ослабе во периодот од април до август, што се рефлектира во намалениот обем на мелење во пролетните месеци.
Пред половина година, швајцарската компанија предвиде дека цените на какаото на крајот од оваа календарска година ќе изнесуваат 5.700 фунти (7.423 долари) по тон. Сега проценуваат дека ќе изнесува 4.400 фунти.
Тие очекуваат иста цена во декември 2026 година, а дури пред шест месеци предвидоа дека еден тон какао ќе чини 5.150 фунти.
Во фискалната 2024/2025 година, компанијата продаде малку повеќе од два милиони тони чоколадо, 6,8 проценти помалку отколку во 2023/2024 година.
Нејзините приходи, од друга страна, скокнаа за дури 42,2 проценти, на 14,8 милијарди швајцарски франци (15,90 милијарди евра) поради повисоките цени на какаото што им беа пренесени на клиентите.
Оперативната добивка (EBIT) се зголеми за 42,4 проценти на 635,1 милиони франци.











