Сите (не)таленти и грешки на основачот на Алибаба

71

Деталите од животот на Џек Ма (57), ’таткото’ на Алибаба, како и професионалните ситници не се толку  достапни на интернет. Веќе некое време  Ма официјално не се појавува во јавноста, но, затоа неговата платформа Alibaba работи со полна пареа со своите корисници (околу 1,3 милијарди) и ланскиот приход од околу 38 милијарди долари.

Сè уште не ги разбира финансиските извештаи

Настрана од репутацијата што ја ужива Ма, неговата истрајност не може да се оспори. Поделени се мислењата и во кинеските медиуми кои го нарекуваат:

„измамник, лудак и параноичен“
„градител и пронаоѓач“
Мора да се почитуваат фактите дека со своите 35 милијарди долари е петти најбогат во родната Кина, триесетти во светот според Форбс и стои зад најголемата онлајн продавница.

Џек Ма остава впечаток на исклучително мирен, фокусиран соговорник, скромен, духовит, кој совршено добро знае што сака и како да дојде до местото каде што тргнал. Сепак, колку што може да се дознае, Џек Ма не можеше да се пофали со дарба за наука, математика, оценки и примерно школување. Иако основачот на водечката светска „технолошка“ компанија, Џек Ма изјави: „Јас сум лош математичар, никогаш не сум студирал менаџмент и сè уште не ги разбирам финансиските извештаи“.

Антиталент за математика

Џек Ма изјавил дека неколку пати паднал на испитите по математика. Во средно училиште не било невообичаено да полага ист испит повеќе пати. За да се запише на факултет, морал три пати да полага приемен испит. Тоа е исклучителен пример за „харвардска упорност“ – Џек Ма не се откажа и десет пати се обиде да седне на клупите на Харвард. Сепак, тој дипломирал на родниот универзитет Хангжу, отсек англиски јазик. Она што следеше беше уште една борба и игра на упорност која ја знае само човек како Џек Ма („Ма е парадигмата на упорноста“, велат пријателите и партнерите на кинескиот милијардер).

Одбивање по отфрлање

По студиите, Ма аплицираше за повеќе од 30 работни места. Вели дека дури бил одбиен како 24-ти по ред (на работодавачот му требале 23) на еден конкурс за да работи на шалтер за брза храна.

Се пријавил и за полицаец, но официјалниот одговор бил јасен: „Не ве бива за ова!“

Работел како професор по англиски јазик за 12 долари на час, а по три години предавање, се осмелил да основа агенција за превод.

Интернет откровение

Во 1994 година – Џек Ма дознал за Интернет на службено патување во Америка и не му требало многу за да ја развие целата идеја што ќе се реализира во неговата родна Кина. Ма беше маѓепсан од Интернет и способноста да ги одржува луѓето во контакт само со персонален компјутер. Враќајќи се во Кина, тој го лансираше првиот онлајн телефонски именик, China Page, што беше невиден успех. Џек Ма станува кинескиот „Господин Интернет“.

Долг е патот до Алибаба

Кинеското „интернет камено доба од 1990-тите“ беше голем предизвик. Ма ги вложи сите сили за да ја спроведе кампањата за електронско описменување на јавноста и да го воведе Интернетот. Беше потребно многу напор за да се привлече вниманието на Пекинг. Но, по серија неуспеси, Ма се откажува од „China Page“ и влегува во нова авантура – Alibaba.

Alibaba првично беше создадена како платформа за трансакции бизнис-бизнис, но набрзо прерасна во онлајн малопродажен гигант.

Откако неуспешно бараше пари во круговите на Силиконската долина, Ма се обрати за заем кај јапонската SoftBank, софтверски гигант. „Тој доби 20 милиони во рок од шест минути откако влезе во канцелариите на компанијата со истрошена јакна на рамениците и едно парче хартија во рацете“, напиша Ву Јинг, еден од првите инвеститори на Alibaba, на страницата.

Како што Алибаба го зголемуваше бројот на трансакции, медиумите се преполнија со информации дека на оваа платформа се тргува со копии, дека се во прашање парите на Комунистичката партија, дека компанијата е проект на владата на Република Кина. Алибаба и нејзиниот основач се спротивставија на сè.

Алибаба – 1001 грешка

Џек Ма платформата Алибаба ја нарече „1001 грешка“. Додека сè уште им се обраќаше на медиумите како исклучително успешен бизнисмен, спомена и кои од тие илјада грешки се најголеми.

Како претседател на компанијата, тој на осумнаесет свои партнери им кажал дека не можат да напредуваат над рангот на менаџер. Планирал да носи луѓе од надвор.

„Ова е најголемата грешка што ја направив на темната страна на патот Алибаба. Тимот мора да има визија, вредност и да биде група на иноватори“, изјави Џек Ма.

„Ако не се откажете, сепак имате шанса. Откажувањето е најголемиот неуспех“.

А сопругата на Џек Ма веруваше во својата поубава половина уште од првиот ден, уште пред да влезе интернетот во нивните животи. Пред 20 години таа изјави за еден кинески медиум:

„Тој не е ниту убав ниту убав маж, но јас се заљубив во него бидејќи може да прави работи што згодните мажи не можат да ги прават.