Словенија: Просечна плата од 1.235 евра во ноември

10

Просечната нето плата во Словенија во ноември минатата година порасна за 10% во однос на октомври, пренесува агенцијата Анадолија.

Според официјалните податоци, просечната нето плата во Словенија во ноември порасна на 1.235 евра, што е номинално повеќе на 10%, а реално за 9,9% во октомври и 4,1% повеќе на годишно ниво.

На зголемување на платата, како што се наведува, најголемо влијае имаат дополнителните исплати на крајот на годината, како што се божикни и други видови на бонуси.

Просечната нето плата за ноември забележа пораст во секторот електрична енергија и гас за 24%, каде што беше и највисока – 1.975 евра.

Фото: Pexels