Состанок на големи светски инвеститори во Кина

21

Финансиските регулатори на Кина поканија некои од најголемите светски инвеститори на симпозиум следната недела во обид да ги охрабрат странците да продолжат да инвестираат во втората по големина економија во светот и покрај нејзината неодамнешна слабост и зголемените геополитички тензии.

Состанокот во Пекинг следниот петок ќе се фокусира на тековните услови за работа на инвестициските фирми деноминирани во американски долари во Кина и главните предизвици со кои се соочуваат компаниите, пишува ексклузивно Ројтерс, повикувајќи се на извори и увиди од увидот на поканите за состанокот.

Собирот доаѓа кога глобалните инвеститори и банки предупредуваат дека довербата во економските изгледи на Кина опаѓа. Постпандемичното закрепнување на земјата брзо ја губи својата сила, а кинеско-американските односи се на најниско ниво поради прашањата за националната безбедност, вклучително и Тајван, забраната на САД за извоз на напредни технологии во Кина и кинеската државна индустриска политика.

Состанокот, со јасна агенда за да се разговара за предизвиците со кои се соочуваат менаџерите на глобалните фондови кои инвестираат во Кина, ја одразува желбата на Пекинг да ја зајакне довербата меѓу странските инвеститори. На состанокот се очекува да присуствуваат големи странски и домашни менаџери на фондови, како што се приватни компании и државни и пензиски фондови.

Оптоварена со строги мерки против пандемијата, кинеската економија порасна за само три проценти во 2022 година, што е најлошото остварување овој век. Активноста се врати на почетокот на оваа година откако ограничувањата беа нагло укинати, но динамиката на закрепнувањето ослабе како што се зголемија несигурноста во политиката и тензиите меѓу Кина и САД.