Совети за подобра продажба и маркетинг

70

Добриот маркетинг може да биде благодет за бизнисот, додека лошиот значи фрлање пари на празно. Овие неколку совети ќе ви помогнат да остварите повеќе продажба и помали трошоци.

Продавајте бенефит, а не споредба

Истакнете го бенефитот. Споредбата може да ги потенцира можностите што ги нудите, но секогаш се продава бенефитот.

Слушајте ги клиентите

Клиентот понекогаш може да се спротивстави на логиката, но тој секогаш е во право. Слушајте го.

Продадете го производот пред да биде подготвен

Некои бизниси чекаат додека нивниот производ не биде совршен пред да направат маркетинг кампањи. Тоа може да биде скапа грешка. Многу бизниси очекуваат да го продадат својот производ веднаш штом ќе биде подготвен. Но, ако никој не знае за тоа, тогаш побарувачката ќе започне на нула, додека не помине маркетинг кампања за да се изгради свест за потенцијалните купувачи.

Размислете надвор од кутијата

Маркетинг пејзажот е драстично променет. Сега, може да се користат бесплатни онлајн маркетинг техники што се и креативни и ефективни. На пример, може да користите онлајн видео маркетинг, социјални медиуми, блогови…

Секогаш е време за ПР

Кога правите традиционално рекламирање, вашиот маркетинг материјал го продава вашиот производ. Кога правите ПР и имате печатени или електронски медиуми што ја покриваат вашата индустрија и зборуваат за вас тоа е градење на бренд.

Фото: Pixabay