Starlink добива конкуренција

16

Starlink, сателитски систем за обезбедување Интернет конекција во тешко достапните области, на Илон Маск наскоро би можел да добие конкуренција од Русија.

Институтот за дизајн за петта генерација, којшто е дел од високотехнолошкиот центар во Новосибирск, планира да лансира мали сателити.

“Нашите идни планови вклучуваат лансирање на мали сателити за воспоставување комуникации во сегментот М2М (машина-за-машина)“, соопштија од рускиот институт, но не прецизираа во која временска рамка тоа треба да се случи.

Фото: Facebook