Сто милиони Кинези лани се извлечени од сиромаштија

6

Во Кина скоро 100 милиони сиромашни луѓе од земјоделските подрачје се извлечени од сиромаштија до крајот на 2020 година, покажува Белата книга за искуствата на земјата во намалување на сиромаштијата во земјата.

Според податоците на Светска банка, во Кина живеат 70% од сиромашните, а целта за спас на најсиромашните по Агендата за одржлив развој на Обединетите нации беше 2030 година.

Тоа значи дека Кина ја остварила својата цел 10 години пред рокот.

Кина ја подобрила целокупната ефикасност за намалување на сиромаштијата со помош на прецизни мерки, како што се ублажување на индустриска сиромаштија, еколошка сиромаштија… кои станале прецизни и моќни мерки со коишто земјата се ослободи од сиромаштијата.

Фото: Pixabay