Светска банка: Реформите можат да го поттикнат растот во економски турбулентни времиња

49

Реформите поддржани со инвестиции во зелена и дигитална инфраструктура и човечки капитал можат во голема мера да го зголемат, дури и двојно, потенцијалот за економски раст во некои земји-членки на ЕУ до 2030 година, се тврди во извештајот на Светска банка.

Најновото издание на редовниот економски извештај на Светска банка за ЕУ, „Реализација на потенцијалот по негативни шокови“, се осврнува на тоа како некои земји-членки на ЕУ можат да се движат во турбулентните економски времиња за да поттикнат долгорочен економски раст и вклучување во екот на пандемијата. актуелниот конфликт во регионот и кризата предизвикана од зголемените трошоци за живот.

„Два последователни шокови за краток временски период го загрозуваат закрепнувањето на ЕУ“, рече Галина А. Винцелета, регионален директор на Светска банка за Европската унија.

„Пандемијата ги испразни државните буџети, а војната во Украина ги става владите пред тешките предизвици на високата инфлација, ниските стапки на раст и кризата предизвикана од зголемените трошоци на живот, што најмногу ги погодува најранливите граѓани. Сепак, во неволјата лежи можност. Во такви околности најважно е да се зајакнат институциите и подобро менаџирање за да се спроведат тешки реформи за да се обезбеди инклузивен, зелен и издржлив раст на економијата“, додаде таа.

Многу економии на земјите-членки на ЕУ се опоравија на нивоата на раст пред пандемијата, иако со нерамномерно темпо.

По падот од 5,9 отсто во 2020 година, економскиот раст во 27-те земји-членки на ЕУ се искачи на 5,3 отсто во 2021 година, што е најсилното закрепнување по рецесија забележано досега.

Во најголем дел, движечката сила зад овој пресврт беше олеснувањето на пандемските ограничувања што ја зголеми побарувачката, додека мерките за поддршка без преседан, зголемената адаптација и високата стапка на вакцинација помогнаа во закрепнувањето.

Во својот извештај, Светска банка им препорачува на владите да го искористат ова охрабрувачко враќање на позитивните стапки на раст како отскочна даска за целосно закрепнување.

Во овој контекст, реформите поддржани од имплементацијата на Националните планови за закрепнување и отпорност (NRRPs) им даваат на земјите-членки добра почетна точка за надминување на ограничувањата.

„Ослабените пазари на трудот, намалувањето на кредитите, нарушените синџири на снабдување и забавената иновација покажуваат како кризата може да го поништи долгогодишниот раст на приходот“, рече Винцелета.

„Сепак, постои надеж дека ситуацијата би можела да се придвижи во вистинската насока доколку државите инвестираат претпазливо, го постават доживотното учење како приоритет и ги отстранат влезните бариери за бизнисите и трговијата, истовремено поттикнувајќи посилна конкуренција. Ставањето посилен акцент на зелената транзиција им дава на земјите-членки на ЕУ одлична можност да ја прекинат врската помеѓу економскиот раст и деградацијата на животната средина и да се движат во насока на поголема одржливост“, додаде таа.