Светска банка: Значителниот пораст на каматните стапки може да предизвика рецесија во 2023 година

22

Централните банки на водечките светски економии ги зголемуваат каматните стапки речиси заедно со цел да го ублажат ненадејниот раст на цените, но мора да внимаваат да не претераат бидејќи тоа ќе предизвика рецесија во светската економија, предупреди Светска банка.
Степенот на усогласеност во зголемувањето на каматните стапки не е забележан во последните пет децении, забележува Светската банка, потсетувајќи дека централните банки се обидуваат да ја спречат високата инфлација со повисоки трошоци за задолжување.

Инфлацијата во САД го достигна највисокото ниво во последните 40 години, а во еврозоната е највисока во повеќе од 20 години, поттикната од закрепнувањето на побарувачката од кризата со корона и скокот на цените на енергијата и храната под влијание на Руска инвазија во Украина и западни санкции против Москва.

Американската централна банка и Европската централна банка (ЕЦБ) реагираа со зголемување на каматните стапки за „заладување на побарувачката од домаќинствата и компаниите“, но значително повисоките каматни стапки може да го повлечат економскиот раст.

Банката на федерални резерви се подготвува повторно да ги зголеми клучните каматни стапки следната недела, можеби за цел процентен поен, а ЕЦБ ги зголеми за 1,25 процентни поени од јули и рече дека сè уште не е завршено со затегнување на монетарната политика во еврозоната.

Светската банка предупреди во студијата објавена во четвртокот дека економската активност во трите водечки светски економии, САД, Кина и еврозоната, неодамна нагло забави.

„Во такви околности, дури и умерен удар во следната година може да ја турне светската економија во рецесија“, посочуваат тие.

Затоа централните банки треба да ги координираат потезите и „јасно да ја информираат јавноста за нивните одлуки“ за да го „намалат степенот на неопходното заострување“ на монетарната политика, велат тие.

Централните банки обично не се согласуваат за монетарната политика, но во неколку наврати ги координираа одлуките за поддршка на економијата, забележува Би-Би-Си, потсетувајќи на финансиската криза од 2008 и 2009 година предизвикана од пукањето на балонот на пазарот на финансиски деривати во САД. .

Тогаш американската ФЕД, ЕЦБ, канадските, шведските, швајцарските и британските централни банки ги намалија каматните стапки за половина процентен поен со цел да обезбедат ликвидност во период на намалени инфлациски притисоци, потсетува Би-Би-Си.