Светската трговија е во хаос, но продолжува да цвета

25

Повторното отворање на третото најпрометно пристаниште за контејнери во светот е одлична вест за глобалната трговија.

Контејнерскиот терминал „Meishan“ во пристаништето „Ningbo-Zhoushan“ во источна Кина вчера продолжи со работа, по двонеделна пауза поради еден случај на КОВИД-19 по работник.

Затворањето на терминалот изврши дополнителен притисок врз синџирите на снабдување, со што компаниите се соочуваат со космички цени и доцнење на понудата 18 месеци откако започна пандемијата.

Има и добри вести. И покрај сите проблеми со синџирите на снабдување, вклучително и недостаток на контејнери за товар, компликации поради коронавирусот и недостаток на клучни компоненти како што се компјутерски чипови, најновите податоци покажуваат дека светската трговија продолжува да цвета, обезбедувајќи основно гориво за економско закрепнување.

Во вториот квартал од 2021 година, вредноста на меѓународната трговија со стоки на земјите од Г -20 достигна ново рекордно ниво, објави оваа недела Организацијата за економски развој и соработка (ОЕЦД).

Новиот извештај од Бирото за анализа на економската политика (CPB), подготвен во име на Европската комисија, покажува дека глобалната трговија со стоки се стабилизира на многу високо ниво по „енергичното“ закрепнување.

Глобалната трговија со стоки е околу 5% повисока отколку пред пандемијата, се вели во извештајот објавен вчера.

Логичното прашање овде е како може да расте светската трговија откако синџирите на снабдување се под толку голем притисок?

Моќта на потрошувачите кои пазарат активно откако со месеци ќе заштедат пари е дел од целата приказна.

Американското пристаниште „Long Beach“ објави претходно овој месец дека обработи рекорден број контејнери во јули поради „одржливата побарувачка на потрошувачите“. 4 проценти повеќе контејнери минаа низ пристаништето во Лос Анџелес во јули отколку во 2020 година.

„Овој извонреден, постојан скок на увозот го турка синџирот на снабдување на нови нивоа“, изјави Џин Серока, извршен директор на пристаништето во Лос Анџелес, за „Си -Ен -Ен Бизнис“.

Зголемената побарувачка за суровини, особено од Кина, Јапонија и Јужна Кореја, исто така, игра улога, велат од ОЕЦД. Австралискиот извоз се зголеми за 10% во последниот квартал поради продажбата на метали, јаглен и житни култури, додека извозот на Бразил скокна за 29% поради побарувачката за железна руда и соја.

ОЕЦД, исто така, вели дека „зголемените цени на суровините во голема мера го објаснуваат растот на трговијата“. Логиката е дека ако компаниите плаќаат повеќе за пченка, тоа значи дека се зголемува вредноста на залихите.

Ова испраќа повеќе двосмислен сигнал до економијата, бидејќи политичарите се грижат за инфлацијата.