Технолошкиот сектор го поттикнува растот на Волстрит

14

На Волстрит, берзанските индекси пораснаа во понеделникот, најмногу благодарение на растот на цените на акциите на технолошките компании, но тргувањето беше претпазливо бидејќи се чекаат нови податоци за инфлацијата во САД. Dow Jones зајакна 0,25 отсто, на 34.663 поени, додека S&P 500 порасна за 0,67 отсто, на 4.487 поени, а Nasdaq индексот порасна за 1,14 отсто, на 13.917 поени.

Најмногу вчера порасна технолошкиот сектор, а најголем добитник беа акциите на Tesla со скок на цената од 10 отсто. Тој скок дојде откако аналитичарите во Morgan Stanley ја надградија нивната препорака за акциите бидејќи веруваат дека суперкомпјутерот Dojo на Tesla може да ја зголеми пазарната вредност на компанијата за речиси 600 милијарди долари.
Цената на акцијата на Мета платформи, од друга страна, порасна за повеќе од 3 отсто, по веста дека работи на нов, посилен систем за вештачка интелигенција (ВИ). Поскапеа и акциите на другите технолошки гиганти, како Amazon и Microsoft. Сепак, тргувањето беше претпазливо бидејќи утре ќе биде објавен извештајот за потрошувачките цени во САД во август, а во четврток за цените на производителите.

Аналитичарите очекуваат дополнително намалување на инфлаторните притисоци. Во тој случај, пазарот би можел да продолжи да расте бидејќи тоа ќе ги потврди надежите на инвеститорите дека американската централна банка нема дополнително да ги зголеми каматните стапки. Огромното мнозинство аналитичари очекуваат дека ФЕД на состанокот во септември ќе ги остави каматните стапки непроменети, а повеќето од нив сметаат дека нема дополнително да ги зголемат ниту во ноември.

Претстојните извештаи за инфлацијата ќе покажат дали овие проценки се реални или не.
Цените на акциите вчера пораснаа и на европските берзи. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,25 отсто, на 7.496 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 0,36 отсто, на 15.800 поени, а париски CAC за 0,52 отсто, на 7.278 поени.