Третата најголема светска економија бележи најнизок БДП во историјата

69

Јапонија го забележа својот најнизок БДП во историјата на мерењата заради намалена потрошувачка за време на пандемијата предизвикана од болеста Ковид-19.

Третата најголема економија во светот падна за 7,8 % во вториот квартал во однос на претходниот.

Ова е годишна стапка на пад од 27,8 %, што е најлошата стапка откако започна мерењето на БДП-то во таа земја.

Потрошувачката во Јапонија падна за 8,2 % во последниот квартал, бидејќи компаниите низ целата земја ги прекинаа своите активности за време на шестнеделните строги мерки на ограничување во април и мај, пренесува CNN.

Во август, во Јапонија се регистрирани повеќе од 19.000 нови случаи на Ковид-19, што е приближно една третина од вкупниот број регистрирани заболени во таа земја од почетокот на пандемијата.

Фото: Pixabay