Цената на ураниумот на светскиот пазар е највисока во последните 16 месеци

15

Во четвртокот цената на ураниумот на Њујоршката берза NYMEX достигна 58,2 долари за фунта (фунта е приближно 450 грама), што е највисока во последните 16 месеци.
Според податоците на Business Insider, вредноста на ураниумот летово забележала големи осцилации.

На 27 јуни неговата вредност почна да паѓа од 56 долари за фунта на 42,5 долари, што беше забележано на 14 август, а потоа повторно порасна на 58,2 долари за фунта.

Главната причина за поскапувањето на овој метал е постојаниот ризик од понудата поради засилената политичка ситуација во светот.

Русија има речиси 50 отсто од светскиот удел во преработка, а главни производители се Казахстан, Канада и Австралија.