Цените на нафтата се искачија на највисоко ниво во последните 12 месеци

17

Цените на нафтата се искачија на највисоко ниво во последните 12 месеци, продолжувајќи со наглиот пораст неколку дена како резултат на знаците за економски раст во САД и активностите на производителите на “црно злато“ за ограничување на понудата.

Фјучерсите на нафтата за Брент пораснаа за 28 центи или 0,5 %, на 59,12 долари за барел во азиското тргување до 7:30 часот по средноевропско време, достигнувајќи го претходно највисокото ниво од 20 февруари минатата година од 59,41 долари.

Фото: Freepik