Црногорците бараат нафта – го направија најдлабокиот бунар во Јадранот

58

Во потрага по нафта, Црна Гора ископа бунар длабок 5.400 метри, најдлабок во Јадранот досега, соборувајќи го претходниот рекорд од 4.300 метри. Првите резултати од истражувањето дали има нафта во црногорското тло ќе бидат познати до крајот на годинава, изјави в.д. Директорот на Дирекцијата за јаглеводороди на Црна Гора Марко Аџиќ.

Аџиќ гостувајќи на Црногорската телевизија изјави дека досега е избушено до 5.400 метри длабочина. Завршните работи доцнат поради, како што наведе, работи на обезбедување дополнителна безбедност на бушотината.

„Очекувавме да дознаеме дали има нафта до септември или октомври, но поради новите услови во бунарот моравме да забавиме и да поставиме уште една дополнителна колона за безбедноста на операцијата. Тоа многу не забави, но Се надеваме дека ќе имаме резултати до крајот на годината. Очекувавме да влеземе во резервоарите во текот на септември или октомври и да имаме информации за тоа што има во резервоарите“, рече Аџиќ.

Доцнењето, вели тој, не било поради грешка на концесионерот.

„Јадранот е избушен до 4.300 метри, што е најдлабок бунар. Условите во бунарите ни беа познати до тие длабочини. Новите услови беа неочекувани. Има големи притисоци. Никој досега не бушел на таа длабочина. Ова е првата бушотина што го помина, тој слој што е комплициран за дупчење. Ја надминавме таа критична фаза и сега продолжуваме понатаму“, рече Аџиќ. Тој посочува дека досега не е направена грешка.