Турција казни 5 трговски синџири со 276 милиони долари поради високите цени

157

Се чини дека петте најголеми трговски синџири во Турција станаа жртвени јарци. Регулатор во земјата ги казни компаниите по обвинение за картелски договори за цените на продаваните производи.

Петте синџири ќе треба да платат вкупно 2,65 милијарди лири (276 милиони долари)

Најпогоден беше BIM Birlesik Magazalar AS. Оттаму ќе треба да платат 958 милиони лири. Yeni Magazacilik AS, познат како A101, ќе плати 647 милиони лири.

Меѓу погодените се Migro Tica AS (518 милиони), Sok Marketler Ticared AS (384 милиони) и Carrefour SA (142 милиони).

Казните доаѓаат откако претседателот Ердоган претходно ги наведе како дел од виновниците за високата инфлација во земјата, која достигнува речиси 20%. Цените на храната се зголемуваат за речиси 30%. Вети и 1.000 субвенционирани продавници за да се „балансира“ пазарот.

Migros веќе изјави дека ќе ја оспори одлуката. Галип Аикач, директор на Здружението на трговци со FMCG, рече дека супермаркетите станале „жртвени јарци“.

Причините се високите цени на храната сепак не се крие кај трговците, велат експертите. Ердоган со години одбива да ја прифати економската логика дека високата инфлација се бори против зголемувањето на каматните стапки.

Наместо тоа, тој инсистира на нивно намалување, што дополнително ги зголемува цените, најмногу поради ударот по турската лира.