Турски бизнисмени заинтересирани за нови инвестиции во Црна Гора

25

Турските бизнисмени покажаа голем интерес за нови инвестиции во Црна Гора, која ја гледаат како атрактивна дестинација, беше објавено за време на официјалната посета на делегацијата на Министерството за економски развој на Турција во земјата.

На средбата со делегацијата предводена од министерот за економски развој, Јаков Милатовиќ, тие рекоа дека се среќни што владата го подобрува деловното опкружување и го прави уште поповолен.

Милатовиќ рече дека Турција и Црна Гора имаат слична географска област и сличен културен менталитет и дека ова се две клучни основи за добри економски односи што можат дополнително да се подобрат.

„Турција е еден од најважните инвеститори во нашата земја, со повеќе од 25 проценти од странските компании што работат во Црна Гора, што ја сместува Турција како една од десетте земји што инвестираат најмногу во нашата земја“, рече Милатовиќ.

Според него, турските инвеститори се присутни во некои многу важни црногорски компании, а има и голем број мали турски бизнисмени кои ја избрале Црна Гора како соодветна локација за започнување на нивниот бизнис.

„Би сакал да им кажам, и на сите идни инвеститори, дека Црна Гора е безбедна, сериозна и секако добра инвестициска дестинација со многу поволна бизнис клима, стабилни јавни финансии и дека сите инвеститори се добредојдени во Црна Гора“, рече Милатовиќ.

Тој изјави дека актуелната влада презема значајни активности од самиот почеток на својот мандат за подобрување на деловното опкружување во Црна Гора и сака да постигне значителен напредок во спроведувањето на економските реформи, претежно насочени кон политиката на привлекување директни странски инвестиции.