Уште пет кинески компании на американската црна листа

25

Американското Министерство за трговија додаде уште пет кинески компании на својата црна економска листа, со образложение дека се вмешани во кршење на човекови права.

Меѓу нив се компаниите Hoshine Silicon Industry, Daqo New Energy, Xinjiang East Hope Nonferrous Metals и уште две фирми од кинескиот автономен регион Синџијанг.

Овие компании се нашле на црната листа поради злоупотреба и кршење на човековите права на Ујгурите и други муслимански малцинства.

Фото: Pixabay