UST на Terra сега е трета највредна стабилна монета

24

UST на Terra сега е трета по пазарна капитализација стабилна монета по USDT на Tether и USDC на Circle.

Според податоците, пазарната капитализација на UST сега е 17,76 милијарди долари, што е малку над онаа на BUSD, која изнесува 17,4 милијарди долари.

Сепак, обемот на тргување на BUSD во последните 24 часа е над 4 милијарди долари, додека она на UST е незначителна 468 милиони долари.

UST на Terra е веројатно најпопуларната алгоритамски стабилна монета на пазарот, а нејзиниот пораст се должи на различни фактори, вклучувајќи го и зголемувањето на вредноста на токенот LUNA и одлуката на Luna Guard да го поддржи токенот со Bitcoin.

Општо земено, алгоритамската стабилна монета зависи од движењата на пазарот, меѓу другите фактори, за да се одржи фиксацијата од 1 долар.

Стабилната монета неодамна уживаше брз раст на понудата, бидејќи пазарната капитализација се зголеми од околу 1,9 милијарди долари во јуни 2021 година на над 6 милијарди долари до ноември минатата година.

Во времето на објавувањето, пазарната капитализација веќе порасна на над 17 милијарди долари, што го покажува нивото на доверба што веројатно крипто заедницата ја има во средството.

Растот на понудата на Terra не одговараше на обемот на трговија, што покрена неколку прашања во крипто-заедницата.

Некои скептици ја опишуваат Теrrа како неодржлива TVL (Total Value Locked) поради високите награди што ги нуди за заложувањето (стејкингот) на Luna на Anchor. Минатиот месец објавивме дека е ставен залог дека вредноста на LUNA ќе биде многу помала од сегашната цена по една година.

Според овие скептици, LUNA е „Понзи шема“ без долгорочен потенцијал, а тие исто така укажуваат на фактот дека купувањето на Биткоин и други дигитални средства од фондацијата на средства е доказ за недовербата на програмерите во нивните токени.