Вакцинирањето во Германија би можело да трае повеќе од една година

7

Експертите од државниот епидемиолошки институт Роберт Коч, предупредиле од прекумерната еуфорија околу брзината на вакцинирање против коронавирусот во Германија.

“Ќе ни биде потребно време за поточна анализа за пуштањето на вакцините во промет и дури потоа ќе го даваме своето мислење, бидејќи нас нив е во интерес прецизна проверка. Дури потоа може да следи испорака на вакцини“, рекол Томас Мертенс, претседател на Институтот.

Според него, вакцинирањето не може да се изврши за едно година, ако дневно, пет или шест денар во неделата се вакцинираат 150 до 200.000 граѓани, , па за 15 милиони граѓани ќе бидат потребни 100 денови.

Последните испитувања покажуваат дека нешто над 50% од 83 милиони граѓани на Германија се спремни да се вакцинираат против коронавирусот.

Фото: Freepik