Во Хрватска има повеќе од 108.000 странски работници

80

За само еден месец, во јули годинава, во Хрватска биле одобрени 16.517 работни дозволи за странски работници, покажуваат податоците на МВР, според кои се издадени вкупно 108.116 дозволи за престој и работа за државјани на трети земји во Хрватска од почетокот на годинава до 31 јули.
Министерството за внатрешни работи на својата веб-страница наведува дека од вкупниот број издадени дозволи за престој и работа, 69.809 се издадени за нови вработувања, 21.722 за продолжување, а 16.585 за сезонски работници, пренесува СееБиз.

На крајот на минатиот месец, речиси ист број странци имаа работни дозволи во Хрватска како и населението на Риека според пописот од 2021 година.

Бидејќи бројот на жителите на Риека во меѓувреме продолжи да се намалува, веројатно е дека во Хрватска само Загреб и Сплит моментално имаат повеќе жители отколку што Хрватска има издадено дозволи за странски работници, кои не ги вклучуваат граѓаните на членки на Европската економска област , односно членки на ЕУ, Исланд, Швајцарија, Норвешка и Велика Британија. Во Хрватска ги има околу осум илјади.

Најмногу странски работници добиле дозволи за работа во градежништвото, дури 39.146 од нив, што значи дека на оваа гранка отпаѓаат 36 отсто од работните дозволи. Во туризмот и угостителството се издадени уште 37.022 работни дозволи. Градежништвото и туризмот отпаѓаат на 70 отсто од издадените дозволи за странски работници. Далеку зад тие две гранки кои „голтаат“ најмногу странски работници е индустријата, бидејќи работодавачите од таа индустрија добиле 13.260 работни дозволи за странци.

Според податоците на Хрватскиот завод за пензиско осигурување, во јули во градежната индустрија имало 135.478 осигуреници, така што ако сите странски работници кои добиле дозволи биле навистина вработени во таа дејност, тоа значи дека 29 отсто од осигурениците во таа дејност се странци.

Нешто помало е учеството во угостителството и туризмот, бидејќи бројот на издадени дозволи на странци за таа дејност достигнува 27 отсто од осигурениците во сместувачките и активностите за подготовка и послужување храна.

Веќе неколку години е јасно дека градежништвото и туризмот, чиј удел во БДП се зголемува, не можат да организираат бизнис без странци, а како што одминува времето нивната улога станува сè подоминантна, а Хрватска исто така станува зависна од странски работници од Азија. Втора година по ред, трети по бројни странски работници во Хрватска се Непалците, веднаш по работниците кои доаѓаат од соседните Босна и Херцеговина и Србија. На крајот на јули, 13.325 Непалци имале работни дозволи во Хрватска, што значи дека за еден месец бројот на работни дозволи за работниците од Непал се зголемил за 1.800. Има 8.242 работници од Индија, 6.036 од Филипините и 4.628 од Бангладеш. Од почетокот на годинава до крајот на јули се издадени 32.231 работна дозвола за работниците од тие четири азиски земји, што е околу 30 отсто од сите работни дозволи за странци во Хрватска.

Сепак, најголемиот дел од странските работници сè уште доаѓаат од земјите создадени со распадот на поранешна Југославија. Така, вкупниот број на издадени работни дозволи за државјани на БиХ, Србија, Северна Македонија и Косово изнесува 59.454, односно 55 отсто од сите издадени дозволи.

Но, факт е дека структурата на странските работници во Хрватска се менува и дека уделот на оние кои доаѓаат од соседните земји се намалува, додека уделот на работниците од азиските земји се зголемува.

Бидејќи странските работници во Хрватска во изминатите децении претежно доаѓаа од соседните земји, најмногу од Босна и Херцеговина, Хрватска немаше голема потреба да ја осмисли нивната интеграција, бидејќи тоа се случуваше без посебни мерки, но со оглед на бројот на работници од Азија, чии е бројката во седум месеци од годинава трипати поголема од бројот на жителите на Опатија државата не треба да стои со скрстени раце бидејќи во трите Опатии се одвива паралелен живот со минимален контакт со остатокот од Хрватска, особено што бројот на овие работници само ќе се зголемува. За да ги заштитат своите права, синдикатите и локалните заедници, каде што претежно живеат изолирани, треба да ги вклучат во своите редови.