Волстрит: Пад на индексите за крај на неделата – порасна цената на златото

137

Индексите на берзата во Њујорк го затворија тргувањето во петокот во минус. Индексите на Волстрит паднаа во петокот бидејќи „историскиот штрајк“ во американскиот автомобилски сектор го ослабна расположението на инвеститорите, пишува француската новинска агенција АФП.

Индексот Dow Jones го заврши тргувањето на 34.618,24 поени, што е за 288,87 поени или 0,83 отсто помалку од четвртокот. Индексот S&P 500 на 500-те најголеми американски компании е формиран на вредност од 4450,32 поени, што е за 54,78 поени или 1,22 отсто помалку од почетокот. Технолошкиот индекс Nasdaq загуби 217,72 поени или 1,56 отсто и го затвори тргувањето на 13.708,33 поени.

Порасна и цената на златото, која порасна за 11,60 долари или 0,60 отсто, на 1.944,40 долари за унца од 31,1 грама