Волстрит падна по објавувањето на записникот од последната седница на ФЕД

57

На Волстрит вчера повторно паднаа најважните индекси, откако записникот од последниот состанок на ФЕД покажа дека монетарните функционери се поделени околу потребата од дополнително зголемување на каматните стапки.
Њујоршкиот Dow Jones изгуби 180,65 поени или 0,52 отсто, на 34.765 поени, S&P 500 падна за 0,76 отсто, на 4.404 поени, а Nasdaq индексот падна за 1,15 отсто, на 13.474 поени.

Во последните два трговски дена, S&P 500 падна за повеќе од 1,9 отсто, што е негов најголем дводневен пад од април.

Минутите од последниот состанок на Банката на федерални резерви во јули им покажаа на инвеститорите дека повеќето монетарни функционери продолжија да им даваат приоритет на борбата против инфлацијата, што ја засили неизвесноста за идните изгледи за каматните стапки.

„Се согласувам со гувернерите дека не сме убедени дека инфлацијата е целосно зад нас. Мислам дека пазарите ќе бидат на нивните прсти за тоа што ќе прави ФЕД во септември и октомври“, вели Питер Туз, од инвестицискиот совет на Чејс.

Повторно најмногу паднаа цените на акциите на банките, при што секторскиот индекс на акции на банките падна за 1 отсто, а цената на акциите на Банката на Америка најмногу падна кај големите американски банки, за 2,2 отсто.

На европските берзи лондонскиот Ftse индекс вчера падна за 0,44 отсто, на 7.356 поени, а париски CAC за 0,1 отсто, на 7.260 поени, додека франкфуртски DAX зајакна 0,14 отсто, на 15.789 поени.