Volvo ќе стане сопственик на сите свои фабрики

36

Volvo, која е во сопственост на кинеската корпорација Geely Holding, потпиша договор со матичната компанија за пренос на сопственоста на нивната фабрика за автомобили Лукиао во Кина. По претходните договори меѓу двете страни, овој трансфер значи дека во следните две години, Volvo Cars целосно ќе ги поседува сите фабрики што ги произведуваат нејзините автомобили.

Производствениот капацитет на фабриката ќе биде целосно достапен за Volvo Car Group, што дополнително ќе ја зајакне позицијата на компанијата на нејзиниот најголем пазар – Кина. Покрај тоа, трансферот воспоставува појасна сопственичка структура во Volvo Car Group и Geely Holding.

Производство за Volvo и Polestar

Производствениот капацитет, кој е во сопственост на Geely Holding од своето основање во 2017 година и е поддржан од Volvo Cars, ќе продолжи да ги произведува моделите Volvo XC40, целосно електрични XC40 Recharge и Polestar 2.

Во согласност со конвенцијата на компанијата за именување на други фабрики во Кина, фабриката Лукиао отсега ќе се вика Таижоу, што ќе го одразува името на неговиот матичен град.

„Преместувањето на фабриката во Таижоу е здрав и логичен потег за двете страни, бидејќи фабриката сега е целосно посветена на производството на автомобили на групацијата Volvo Car“, рече Хавиер Варела, шеф за инженерство и бизнис. „Симболиката се рефлектира во фактот дека фабриката што ја произведе првата единица на нашиот прв целосно електричен автомобил, Polestar 2, ќе продолжи да помага да се развие нашата цел да станеме глобален лидер во премиум сегментот на електрични автомобили“.

Бидејќи Volvo Cars веќе работи со фабриката во Таижоу, нема да има промени во работата по овој договор. Сите 2.600 вработени во фабриката, вклучително и производствени и дополнителни активности, ќе бидат преместени во Volvo Cars од Geely Holding.