WhatsApp доби пет функции кои корисниците на iPhone и Android ги чекаа долго време

83

Во последните два месеци, популарната платформа за разговор воведе пет новини, кои корисниците ги чекаа долго време.

Доцните на групен повик?

Опцијата беше лансирана во јули и им овозможува на корисниците да се приклучат на групни повици (видео и аудио).

Слична карактеристика веќе долго време постои на платформите Zoom и Google Meet.

Претходно, организаторот на повикот мораше да ја прекине врската, да му се јави на лицето кое доцни и да се приклучи на групата, а од минатиот месец, се е променето.

Трансфер без напор

WhatsApp неодамна го претстави „Smart Switch“, поточно пренос на кореспонденција и друга содржина помеѓу iOS и Android телефоните.

Со ова ја послуша желбата на корисниците кои бараа сигурен и лесен начин за пренос на податоци помеѓу двата оперативни системи.

Претходно, не беше можно да се пренесе содржина, така што имаше можност да ги изгубите драгите спомени.

Една сметка, четири уреди

Способноста да се користи една сметка на повеќе (различни) уреди – телефони, таблети или компјутери, означи нова ера за популарната апликација.

Ажурирањето траеше многу време, бидејќи компанијата го смени системот од темел, со цел да ги задржи сите опции и безбедност на корисниците.

Новото ажурирање овозможува поврзување на четири уреди со една сметка, како и синхронизација на директориуми, податоци, преписка.

Пораки кои “исчезнуваат“

Snapchat беше првиот што ја воведе опцијата за “исчезнување“ на фотографии и видеа, а WhatsApp ја лансираше функцијата “View Once“.

Новината е идеална за испраќање чувствителна содржина и информации, како што се лозинки.

Корисникот треба да кликне на копчето Фото или Видео за да ја прикаже примената содржина. Кога ќе ја затворите пораката, таа повеќе не е достапна.

Нов систем за архивирање

Корисниците се уште можат да “кријат“ индивидуални и групни разговори од главниот екран, но штом ќе добијат нова порака, тие се враќаат во преден план.

Ажурирањето овозможува трајно архивирање, без оглед на околностите. Постапката за враќање е поедноставена и се наоѓа во поставките.