За еден месец во ФИТР потпишани 71 договор за кофинасирање со вкупен износ од 3.112.339 евра

36

Директор на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Коста Петров даде отчет за едномесечната работа на оваа функција:

Потпишан 71 договор со вкупен износ од 3.112.339 евра, од кои 1.605.311 се ФИТР кофинансирање а 1.507.028 кофинансирање на корисниците.

Подготвивме два нови предизвици за стартапи и нов повик за кофинансирани грантови.

Креиравме нова годишна и среднорочна програма која за првпат вклучува стратешки фокус на стартапи, корпоративна иновативност и социјални претприемништво.

Целосно ја променивме менторската програма и за првпат овозможуваме менторство за одбиени апликанти но и потенцијални корисници.

Развиваме нови финансиски инструменти и стратегија за Fund of Funds.

Потпишавме меморандум за соработка со Стартап Македонија и креиравме Стартап Совет.

Потпишавме меморандум за соработка со Асоцијацијата за е-трговија и развиваме заедничка платформа за онлјан продажба за микро компаниите во планските региони.

Во финална фаза е ребрендирањето на ФИТР со комплетно ново лого и една сосема нова приказна!

И сето ова немаше да биде можно без беспрекорниот тим на ФИТР. Бескрајно сум благодарен на можноста да работам со толку добри професионалци! Создаваме иднина. Заедно!, пишува Петров на Фејсбук.

Фото: Facebook