За над 35% скок на кинеското индустриско производство

12

Индустриското производство во првите два месеци од ваа година на Кина се зголеми за 35,1%, забрзувајќи во однос на декември од 7,3%, пренесува Ројтерс.

Продажбата на мало во Кина порасна за 33,8%, исто така, е побрзо од предвиденото и значително над 4,6% колку што се зголеми во декември.

Иако има пораст, Кина бележи остар пад на економската активност, но аналитичарите велат дека силниот напредок останува недопрен.

Минатата година, кинеската економија беше единствена од големите што забележа годишен раст од 2,3%.

Фото: Freepik