За три месеци, 618.000 луѓе останале без работа во Германија

35

Вториот квартал од оваа година бележи најголем пад на вработеноста од обединувањето на Германија.

Во вториот квартал, според Заводот за статистика, во Германија биле вработени околу 44,7 милиони луѓе.

Споредено со првиот квартал, вработеноста паднала за 618.000 работни места или 1,4 %.

За жал, оваа лоша состојба се очекува да потрае. На почетокот на месецот пристигнаа вести од Германија, дека компаниите очекуваат дека мерките за ограничувања во јавниот живот, воведени поради епидемијата на коронавирусот, кои го попречуваат правењето, транспортот и набавката на производи, ќе бидат продолжени најмалку уште осум месеци.

Сепак, некои се загрижени дека ќе недостасуваат работници.

Претседателот на здружението на одгледувачи на овошје Бодензе, Томас Хејлиг, рече дека одгледувачите на јаболка биле загрижени за трудот што нема да доаѓа од Источна Европа, и дека германските бизнисмени направиле многу врева заради квотите за работниците од Западен Балкан, особено во градежниот сектор.

Фото: Freepik