Забрзан раст во услужниот сектор во Кина

9

Активноста во услужниот сектор во Кина се зголеми со многу побрзо темпо во август, покажуваат објавените официјални податоци. Причина за тоа е побарувачката што продолжува да закрепнува од падот предизвикан од пандемијата на коронавирусот.

Официјалниот индекс за менаџери за набавки се искачи на 55,2 поени во август од 54,2 поени во јули, според Централното биро за статистика, пренесува Reuters.

Показателот од 50 поени е гранична вредност што го одделува растот од падот.

Кинескиот сектор на услуги, кој вклучува многу помали, приватни компании, во претходниот период закрепнуваше побавно од здравствената криза отколку производството, со големи загуби на работни места, намалување на платите и стравување од втор бран на инфекции, што влијаеше на претпазливоста на потрошувачите.

Официјалниот индекс во август, којшто вклучува и производство и услужни дејности, се искачи на 54,5 поени во однос на нивото од јули од 54,1 поен.

Фото: Freepik