Знаете ли кои земји имаат најголеми водни ресурси?

18

Без вода нема живот. Ова не е само фраза, туку научна вистина што покажува колку светот е зависен од водата и колку многу треба да се грижи за да ја одржи чиста, питка и во доволни количини.

Според податоците на World Atlas, Бразил е лидер со свежа вода од 8.233 километри кубни.

Меѓу 10-те земји со најголема количина на водни ресурси се:

Русија – 4.508 километри кубни

САД – 3.069 километри кубни

Канада – 2.902 километри кубни

Кина – 2.840 километри кубни

Колумбија – 2.132 километри кубни

ЕУ – 2.057 километри кубни

Индонезија – 2.019 километри кубни

Перу – 1.913 километри кубни

Индија – 1.911 километри кубни

Фото: Pixabay