Австрија им помага на компаниите со две милијарди евра

30
Австрискиот министер за финансии Гернот Блуемел соопшти дека се очекува Австрија да издвои околу две милијарди евра за да ги обештети компаниите за загубениот промет во ноември, кога поради пандемијата земјата ќе биде затворена.

Трошоците (мерките) ќе бидат некаде меѓу 1,5 и две милијарди евра, рече Блумел. Компаниите ќе може да очекуваат како помош 80 % од прометот што го оствариле минатата година.

За да се обиде да го запре невиденото досега ширење на коронавирусот официјална Виена нареди сите ресторани, барови и кафулиња, освен оние со услуги за испорака, да се затворат до крајот на овој месец. Затворени се и театрите, музеи и теретани.

Фото: Pixabay