Балканска земја стана рај за милионери: Масовно бараат “златна виза“, а ова се условите

284

Море, блага клима, природа и луксузни јахти и вили … Што друго им е потребно на богатите? Токму тоа го наоѓаат во Црна Гора, која стана “рај за милионерите“.

Со инвестирање или давање донации на одредена земја, тие можат да добијат т.н. “златна виза“, а според податоците објавени од компанијата Astons, Црна Гора е една од тие опции.

Многу земји ја имаат оваа програма, особено оние кои имаат море. Станува збор за поединци, со “длабок џеб“, кои инвестираат во одредена земја за да станат нејзини граѓани.

За програмата “златна виза“ многу се пишуваше за време на пандемијата, бидејќи милионери и милијардери бараа засолниште и бегаа од вируси, стрес и гужви. Покрај тоа, тие интензивно бараа решенија за бесплатно патување.

Теодор Шлејфер, од компанијата Rikoud, вели дека милијардерот Ерик Шмит поднел барање за кипарско државјанство, што може да му донесе лични даночни олеснувања и да му овозможи слободно патување во рамките на Европската унија.

Секоја земја го одредува својот “минимален износ“ што го гарантира ова државјанство врз основа на инвестиции, а во Кипар таа бројка е повеќе од два милиони евра. Црна Гора е многу поскромна и подостапна.

Инвестирањето во Црна Гора мора да изнесува најмалку 330. 000 евра, доколку богатиот човек сака да добие црногорско државјанство. Не е прецизирано каков вид инвестиција мора да биде: дали станува збор за недвижен имот или донација во добротворни цели.

Оваа програма е широко користена од Американците, бидејќи вредноста на американскиот пасош драстично опадна, пишува Business Insider. Имено, поседувањето друг пасош денес е прашање на престиж, нов тренд што владее со светот.

Фото: Pixabay