Citigroup не успеа да ги врати по грешка уплатените 500 милиони долари

128

Со одлука на американскиот суд, Citigroup сепак не успеа да си ги врати погрешно уплатените 500 милиони долари.

Откако направи една од најголемите грешки во историјата на банките, на Citibank нема да ѝ биде дозволено да си врати речиси половина милијарда долари случајно префрлени на позајмувачи на Ревлон, пресуди судија на американски окружен суд, пренесе CNN.

Citibank, што дејствуваше како агент за кредити на Ревлон, планираше да испрати околу осум милиони американски долари камата до доверителите на компанијата за козметика. Наместо тоа, Citibank случајно ја зголеми таа сума речиси 100 пати, додавајќи 175 милиони долари на хеџ фондот. Citibank случајно испрати 900 милиони долари на кредиторите на Ревлон.

Во август, Citibank поднесе тужба со која бара поврат, но сè уште нема добиено 500 милиони долари од 10 консултантски фирми за инвестиции по погрешниот трансфер.

Законот обично ги казнува оние што трошат пари случајно депонирани на нивните сметки. Случајните трансфери се вообичаени во дигиталната ера, но законите во Њујорк имаат исклучоци од ова правило, познато како “заштита на ослободување од одговорност“.

“Ние не се согласуваме со оваа одлука и имаме намера да поднесеме жалба. Веруваме дека имаме право на средствата и ќе продолжиме да бараме целосно да ни се вратат, се вели во изјавата на Citibank.

Фото: Freepik