Coca – Cola низ историјата преку постери

70

Веројатно кога ќе се спомене реклама на Coca – Cola, прво што ви паѓа на ум е Дедо Мраз. Но, пред да почнат да го користат Дедо Мраз, Coca – Cola ја рекламирале убаво облечени млади жени кои продаваат напитоци. Првата таква реклама се појавила во 1895 година, во која е насликана младата актерка од Бостон, Хилда Кларк. Тоа е и периодот кога бизнисменот Аса Григс Кендлер ја откупил формулата од нејзиниот пронаоѓач, фармацевтот Џон Пембертон и со помош на маркетинг тактики, во текот на 20-от век ја донел до денешната доминација на светскиот пазар.

Во почетокот, кога била измислена во 1885 година во аптеката на Пембертон, била наменета да биде лек и била позната како кока – вино. Првото шишенце е продадено на 8 мај 1886 во Атланта како лек, за 5 центи. На почетокот, “колата” ја купувале во просек по девет луѓе дневно. Приходите од продажбата во првата година биле 50 долари.

Точната формула на Coca – Cola е тајна. Оригиналниот примерок на формулата се наоѓа во трезорот на банката Сан Траст, во Атланта. Производството и дистрибуцијата на Coca – Cola се одвива според лиценциран модел. Компанијата Coca – Cola го произведува само концентратот, кој понатаму го продава на разни произведувачи низ светот, кои имаат лиценци за една или повеќе географски области. Конечниот пијалок се добива со мешање на концентратот со филтрирана вода и шеќер или вештачки засладувачи.

1895

1895

1900

1900

1907

1907

1918

1918

19201920

1924

1924

1927

1927

1931

1931

1933

1933

1936

1936

1937

1937

1942

1942

1946

1946

1947

1947

1949

1949

1952

1952

1953

1953

1955

1955

1956

1956

1966

1966

1974

1974

1982

1982

1986

1986

1991

1991

1993

1993

2000

2000

2006

2006

2008

2008

2012

2012