Директорот на Pfizer е Грк, сака да помогне на својата земја – работни места за 600 луѓе во Солун

106

Компаниите Pfizer и BioNTech постигнаа голем успех, тие развија вакцина против Ковид-19, што е околу 95% ефикасна. На дебатата, во рамките на 31-от Економски самит во Грција, на кој присуствуваше и извршниот директор на Pfizer, Алберт Бурлa, беше речено дека овој гигант од САД планира да инвестира во Грција и нејзината економија.

Имено, Бурла изјави дека неговата компанија ќе работи на развој на својата дигитална инфраструктура во иднина, а изборот падна на Солун, како еден од центрите на Pfizer. Тој додаде дека, и покрај пандемијата што предизвика одложувања, 200 луѓе ќе добијат работа во Солун до крајот на годината, бидејќи како што вели тој “многу задоволен од нивните таленти и способности“.

Бурла забележува дека 15-20% од апликациите за работа што ги прими Pfizer доаѓаат од Грци кои ја напуштија својата земја за време на кризата и сега сакаат да се вратат. Всушност, тоа исто така открива дека концептот на Pfizer вклучува создавање на втор центар во Солун и ќе вработи уште 350 лица. Двата центри првично ќе бројат околу 600 работници.

Целта, продолжува Бурла, е двојно да се зголеми тој број. 

“Гледаме како се менува околината во Грција. Тоа е земја што ве поканува да инвестирате во неа и јас сум многу среќен поради тоа, бидејќи тоа е моја земја. И знам дека светската заедница се чувствува исто“, заклучи Бурла.

Фото: Pixabay